Milloin minut on rokotettu? Ja muita kysymyksiä, jotka sähköinen palvelu ratkaisee - Katariina Styrman
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Feb 17, 2017 in Blogi, Uusi Helsinki, Yhteiskunta | 0 comments

Milloin minut on rokotettu? Ja muita kysymyksiä, jotka sähköinen palvelu ratkaisee

Milloin minut on rokotettu? Ja muita kysymyksiä, jotka sähköinen palvelu ratkaisee

 

Alkuvuodesta Helsingissä puhututti Vuosaaren, Vallilan ja Töölön terveysasemilla aloitettu kokeilu, jonka tarkoitus oli yhtäältä ohjata ihmisiä enemmän sähköisen asioinnin pariin ja toisaalta vähentää pullonkauloja hoitoonpääsyssä.  Kokeilusta nousi kohu koska – no, se epäonnistui. Ihmiset eivät päässeet hoitamaan asioitaan sähköisesti sillä he eivät saaneet käyttöoikeuksia puhelimitse.  Vuosaaressa oli tarkoitus ohjata ihmiset suoraan oman yhteyshenkilön puheille, mutta se ei onnistunut ruuhkan takia. Takaisinsoittopalvelu oli lopetettu, mikä johti puhelinpalvelunumeron ruuhkautumiseen. Satoja puheluita on jäänyt vastaamatta, kuten Helsingin Sanomat uutisoi 26.1.2017.

Palveluiden digitalisaatio on erinomainen asia. Moni asia helpottuu, kun sen voi hoitaa netissä. Esimerkkeinä erittäin hyvin toimivista julkisista palveluista ovat verottajan palvelut sekä vaikkapa passihakemuksen teko netissä. Terveydenhuollon puolella on Helsingin terveysasemien tavoitellun mukaisesti antaa jokaiselle oman yhteyshenkilö, jonka kanssa sähköinen asiointi hoituu ja joka tarvittaessa ohjaa potilaan eteenpäin. Tällainen palvelu mahdollistaa myös kysymisen suoraan hoidosta vastaavalta henkilöltä ja esimerkiksi laboratoriovastausten analysoinnin.

Esimerkiksi äitiys- ja lastenneuvolan asiakkaiden kannalta sähköiset palvelut ovat erinomainen asia, sillä moni neuvolakäynti on sidottu tiettyyn aikatauluun. Tarvitavien lomakkeiden ja kyselyiden täyttö etukäteen, tietojen etsiminen ja tutustuminen sekä mahdollisuus tarvittaessa olla yhteydessä omaan terveydenhoitajaan helpottavat monen elämää. Terveydenhuollon saralla kansallinen Kanta-arkisto on mullistava uudistus, sillä sinä kerätään kootusti kaikki tieto ihmisen sairauksista ja hoidoista. Ennen Kanta-palvelua omien terveystietojen kokoaminen on ollut tuskallista hommaa, sillä kukapa niitä kaikkia muistaisi ottaa ajallaan talteen. Ja käsi sydämellä: onko sinulla vanha, paperinen rokotekorttisi tallella? Niinpä.

Parasta sähköisissä palveluissa on, että ne eivät vaadi toimipisteeseen menemistä tai puhelimen ääressä päivystämistä. Kiireettömissä asioissa ne ovat erinomainen tapa asioida.

Sähköisten palveluiden käyttöönotto ei ole kuitenkaan yksiselitteisesti helppoa. Ensinnäkin, palveluiden pitää toimia jotta niitä käytetään. Vuosaaren, Vallilan ja Töölön terveysasemilla toteutettu kokeilu törmäsi jo siihen, että ihmiset eivät saaneet sähköistä asiointia käyttöönsä ilman puhelinsoittoa. Lisäksi Helsingin kaupungin toimimattomista sähköisistä terveyspalveluista on sekä itselläni että monella tuttavapiirissä kokemusta: terveysaseman sähköiseen ajanvaraukseen ei pääse kirjautumaan tai käyttö ei jostain syystä onnistu, vaikka kaiken pitäisi olla kunnossa. Toisekseen, sähköinen palvelu ei sovi kaikkeen. Kiireellisissä asioissa on oltava aina mahdollisuus ottaa yhteyttä puhelimitse. Synnytyssairaaloiden päivystyspuhelinta ei voi muuttaa nettichatiksi. Kolmanneksi, kaikki eivät voi tai osaa käyttää sähköisiä palveluita. Monelle vanhemmalle ihmiselle sähköiset palvelut ovat hankalia eikä kaikilla ole nettiä. Heille on tarjottava mahdollisuus asioissa puhelimitse tai paperilomakkeilla.

Miten Helsingin terveysasemien kokeilussa on sitten käynyt? Alun jälkeen ruuhkat ovat helpottaneet kun yhä useampi on saanut oman yhteyshenkilön ja päässyt sähköisten palveluiden pariin. Hoitoonpääsy on nopeutunut, sillä yhdellä puhelinsoitolla saadaan nyt potilas ohjattua  eteenpäin ja lääkäriin pääsee nopeasti. Henkilökunta työskentelee moniammatillisina tiimeinä, joka ratkoaa ongelmia yhtessä. Sähköisten palveluiden käyttö ei kuitenkaan ole kaikille helppoa, sillä kaupungin järjestelmä koetaan vaikeakäyttöiseksi. Tarkoitus olisi laajentaa toimintamallia muille terveysasemille vuoden 2017 syksystä alkaeen. Toivottavasti järjestelmän kankeus on siihen mennessä kitketty, sillä onnistuessaan palveluiden joustavoittaminen ja sähköisen palvelun laajentaminen takavat entistä paremmat palvelut kaupunkilaisille.

Leave a Reply

%d bloggers like this: