Sinun lapsesi eivät ole sinun - eli miksi kaikki pitää rokottaa - Katariina Styrman
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Jul 18, 2016 in Blogi, Lapset, Yhteiskunta | 0 comments

Sinun lapsesi eivät ole sinun – eli miksi kaikki pitää rokottaa

Sinun lapsesi eivät ole sinun – eli miksi kaikki pitää rokottaa

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina 17.7. tässä jutussa ihmisistä jotka eivät rokota lapsiaan. Nämä rokotekriittiset haluavat “elää omien arvojensa mukaisesti” ja jättävät lapsensa rokottamatta. Varsinaisesti kyse ei kuitekaan ole rokotekriittisyydestä, vaan rokotteiden vastustamisesta. Rokottamatta jättäminen on vaarallista sekä lapsille itselleen että koko yhteiskunnalle, sillä kaikkia ihmisiä suojeleva laumaimmuniteetti kärsii. Erityisen vaarallista rokottamattomuus on niille, jotka syystä tai toisesta eivät voi rokotuksia ottaa: allergiset, joitakin sairauksia sairastavat sekä pienet vauvat.

Rokotteiden haitoista on tutkittua tietoa. Harva rokote tuskin on oireeton, ja joillekin rokotteista voi tulla vaikeita reaktioita, sivuoireita ja vakavia haittavaikutuksia. Kuitenkin rokottamista arvioitaessa otetaan huomioon yleinen hyöty: ehdottomasti suurin osa ihmisistä hyötyy rokotuksista. Tauteihin sairastuminen vähenee tai tauti esiintyy lievemmässä muodossa. Lisäksi tästä koituu yhteiskunnalle merkittävää taloudellista hyötyä. Esimerkiksi pohdittaessa vesirokkorokotuksen ottamista rokotusohjelmaan todettiin, että rokottaminen säästäisi on useita miljoonia euroja sekä suoraan että välillisesti muun muassa sairastuneita lasta hoitavien vanhempien vähempinä poissaoloina. Puhumattakaan tietysti siitä, että tartuntataudista kärsiminen ei ole mukavaa kenellekään.

Rokote”kriittisyys” on vaikeaa, kun katsoo taaksepäin ihmiskunnan tautihistoriaa. Ennen 1700-luvulla keksittyä rokotusta isorokko oli merkittävä tappaja, ja polion takia halvaantui Suomessa lapsia vielä 1940-luvulla. Puheet luonnonmukaisesta vastustustukyvystä ovat historiallisesta perspektiivistä katsottuna huvittavia. Rokotteiden teho on tieteellisesti osoitettu kerta kerran jälkeen, ja niiden vaikutus on ollut ihmiskunnan historian aikana järisyttävä. Siksi onkin pelottavaa, että vanhemmat voivat jättää lapsensa vaille näin merkittävää suojaa, ja – mikä pahinta – altistaa myös muut ihmiset tarttuville taudeille. Alan olla vahvasti sitä mieltä, että rokottaminen vaarallisia tartuntatauteja vastaan ei voi olla vanhempien vakaumuksen varassa.

Leave a Reply

%d bloggers like this: