Helsinki kasvaa ja kehittyy - me tarvitsemme rakentamista - Katariina Styrman
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Nov 15, 2016 in Blogi, Uusi Helsinki, Yhteiskunta | 0 comments

Helsinki kasvaa ja kehittyy – me tarvitsemme rakentamista

Helsinki kasvaa ja kehittyy – me tarvitsemme rakentamista

 

Viime kuussa kaupunginvaltuusto hyväksyi useita vuosia valmistellun yleiskaavan, joka säätelee kaupungin  maankäyttöä ja rakentamista vuoskymmeniksi eteenpäin. Helsinki on kasvanut vauhdilla: kahdessakymmenessä vuodessa lisää asukkaita on tullut noin 100 000 henkeä eli yhden Lahden verran. Tarve uudisrakentamiselle on siis jatkuva.

Yleiskaava herätti paljon keskustelua, ja sitä kritisoitiin erityisesti viher- ja virkistysalueiden kaventamisesta. Tulee kuitenkin huomata, että yleiskaava asettaa vasta laajan haarukan rakentamiselle. Kun eri alueiden asemakaavat tulevat valmisteluun, voi paikalliseen kaavoitukseen vaikuttaa. Tällöin itse rakentaminen on suunniteltava niin, että se vie mahdollisimman vähän virkistyskäytössä olevia alueita.

Kaupunkisuunnittelussa olen jo pitkään harmitellut sitä, että pääkaupunkiseutua ei kyetä suunnittelemaan isona kokonaisuutena. Esimerkiksi Espoossa on junaradan varrella – vieläpä jo olemassaolevien asemien ympärillä – runsaasti rakentamattomia alueita, joiden kaavoittaminen ja rakentaminen olisi ensisijaista. On typerää, että kaupungit eivät kykene yhteistyöhön asiassa, jonka pitäisi olla kaikkien etu. Metropolihallinto voisi olla tulevaisuuden ratkaisu tähän ongelmaan.

Kasvu ei tule ilman uuden kaavoittamista ja rakentamista. Kaupunki tarvitsee lisää asuntoja ja palveluita. Viime vuosien suuret rakennusprojektit ovat olleet Kalasataman ja Jätkäsaaren uudisrakennushankkeet. Tärkeää hankkeissa on, että ne tehdään tiiviisti ja hyvien liikenneyhteyksien varrelle. Tämä lisää asukastiheyttä, varmistaa toimivat palvelut alueella ja on ekologista. Yhä useampi voi elää ilman omaa autoa, kun kevyt ja julkinen liikenne toimivat.

Leave a Reply

%d bloggers like this: