Lapsiperheet haluavat asua keskustassa - Katariina Styrman
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Sep 27, 2016 in Blogi, Lapset, Uusi Helsinki | 0 comments

Lapsiperheet haluavat asua keskustassa

Lapsiperheet haluavat asua keskustassa

Helsingin Sanomat uutisoi tänään siitä, kuinka rakennuttajat ovat heräämässä lapsiperheiden toiveisiin ja suuntaamassa uudisasuntoja lapsiperheille myös Helsingin keskusta-alueilla. Pako keskusta-alueilta on ollut muutaman vuosikymmenen trendi, mutta nyt lapsiperheet ovat tekemässä paluuta. Erityisesti uusilla asuinalueilla kuten Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa on mahdollista toteuttaa uudenlaisia asumismalleja, jotka palvelevat lapsiperheitä eri elämäntilanteissa. Omalla asuinalueellani Jätkäsaaressa tämä näkyy ilahduttavana lasten runsautena: Jätkäsaaren asukkaista yli 10% onkin alle kouluikäisiä.

Aiemmin lapsiperheille suunniteltiin asuntoja lähiöihin, sillä kaupunkien keskustat nähtiin sopimattomina lapsille. Asumistoiveiden valossa tämä on ollut järkevää: moni haaveilee yhä omakotiasumisesta. Keskusta-asuminen ei kuitenkaan sulje pois omakotimaisuutta, vaan siihen voidaan tuoda kaivattuja elementtejä.

Keskusta-asuminen on monella tapaa hyvä ratkaisu lapsiperheille. Palvelut – päiväkodit, koulut, kaupat – ovat lähellä, liikkuminen sujuu helposti kevyttä tai julkista liikennettä käyttäen ja erilaisia harrastusmahdollisuuksia on paljon. Tiiviissä kaupungissa myös leikkikavereita on paljon, ja vanhemmat saavat sosiaalisia kontakteja toisista vanhemmista.

Tulevaisuudessa yhä useampi käyttää digitaalisia palveluita: ruokaostokset tehdään netissä ja tavarat tilataan verkkokaupasta. Tiivis kaupunkin mahdollistaa myös näiden palveluiden kehittymisen, kun palveluiden käyttäjiä on maantieteellisesti tiheässä. Esimerkiksi erillisten palvelueteisten rakentaminen uusiin taloihin on järkevää, sillä se mahdollistaa esimerkiksi tavaroiden kotiinkuljetuksen ilman, että asukkaan tarvitsee itse olla paikalla.

Huoneistojen suunittelussa onkin otettava huomioon monikäyttöisyys ja muunneltavuus. Isot, terassimaiset parvekkeet tuovat omakotimaista tunnelmaa. Huoneiden on oltava monipuolisesti käytettävissä siten, että esimerkiksi huoneiden koolla ei rajata niiden käyttöä vaan tilaratkaisuja voi muuttaa joustavasti perheiden tarpeiden mukaan.

Helsingin on oltava hyvä paikka asua kaikille helsinkiläisille, nykyisille ja tuleville. Pääkaupungin asukasluku kasvaa tulevaisuudessakin ja uudet asukkaat tarvitsevat sekä koteja että palveluita. Siksi tarvitsemme lisää asuntoja niin uusien asuinalueiden rakentamisen kuin vanhojen lisärakentamisen muodossa.

Leave a Reply

%d bloggers like this: